Changes to Canadian Dietetic Education Models 1993-2021
By Louise Mulsant B.A.Sc. R.D.
Abstract
Purpose: There have been many changes to dietetic education since 1993, including both academic and practical experience aspects. This research project sought to document key changes to models of dietetic education across Canada.
Methods: Dietetic educators completed semi-structured telephone interviews, using a draft timeline developed from a literature review as a starting point. Recordings were transcribed, coded, and analyzed thematically using a social ecologic framework.
Results: Five main themes emerged from the 15 interviews, addressing: i) challenges with the traditional dietetic education model; ii) emergence of champions for change; iii) barriers and facilitators for change; iv) shift towards integration; and v) increasing the access to services for diverse populations. The interviews indicated that change was driven by a desire to increase access to dietitians and to improve the capacity and sustainability of dietetic education.
Conclusions: This period was marked by transition in the organization and delivery of dietetic education in Canada, with university programs mainly leading the changes. Overall, dietetic education programs have increased their capacity and sustainability, improved access, and better positioned the profession to meet the needs of diverse populations. Significance: These findings provide context for educators, dietitians and students to consider in future development of the profession.
L’évolution des modèles d’éducation en diététique au Canada de 1993 à 2021
Par Louise Mulsant B.A.Sc. R.D.
Objectif : De nombreux changements ont eu lieu dans le domaine de l’enseignement de la diététique depuis 1993, tant sur le plan académique que pratique. Ce projet de recherche visait à documenter les principaux changements survenus dans les modèles d’éducation en diététique à travers le Canada.
Méthodes : Des éducateurs en diététique ont participé à des entrevues semi-structurées par téléphone, en utilisant comme point de départ une chronologie préliminaire élaborée à partir d’une revue de la littérature. Les enregistrements ont été transcrits, codés et analysés de manière thématique en utilisant un cadre socio-écologique.
Résultats : Cinq thèmes principaux sont ressortis des 15 entrevues, portant sur: i) les défis du modèle traditionnel d’éducation en diététique; ii) l’émergence de champions du changement; iii) les obstacles et les facilitateurs du changement; iv) la transition vers l’intégration; et v) l’amélioration de l’accès aux services pour diverses populations. Les entrevues ont révélé que la motivation du changement était le désir d’accroître l’accès aux diététistes et d’améliorer la capacité et la viabilité de l’éducation en diététique.
Conclusions : Cette période a été marquée par une transition dans l’organisation et la prestation de l’éducation en diététique au Canada, les programmes universitaires étant principalement à l’avant-garde des changements. Dans l’ensemble, les programmes d’éducation en diététique ont renforcé leur capacité et leur viabilité, amélioré l’accès et positionné la profession de manière à mieux répondre aux besoins des diverses populations.
Importance :Ces résultats fournissent un contexte dont les éducateurs, les diététistes et les étudiants doivent être conscients dans l’évolution future de la profession.
Leave a Reply